Trochę o jedzeniu. Nie samym chlebem żyje człowiek. Ale chleb to w Finlandii rzecz ważna, podawana również np. do obiadu razem z mlekiem (leipä ja maito). Na zdjęciu ruisleipä, tradycyjny chleb żytni, sprzedawany w wielu różnych kształtach. |
Lohi- łosoś. Przyrządzany na wiele różnych sposobów. Gravilohi- wędzony, jedzony na surowo. Zapiekany w piekarniku. Grillowany. W marynacie. Z patelni. W sosie z makaronem. Jak kto lubi. |
Z cyklu Winiary pomysł na...Weź ok.300g gravilohi, pokrój drobno łososia i cebulę, podsmaż na patelni, dodaj śmietankę i przyprawy. Podawaj z makaronem. Smacznego! |
Hernekeitto, czyli zupa grochowa. Tradycyjnie serwowana w czwartek, przed naleśnikami. Intrygująca kombinacja. |
Lakkahillo. Dżem z lakka- maliny moroszki, nazywanej skandynawską jagodą. Kwaśny i drogi. |
Makaronilaatiko- fin. pudełko makaronu. Szybkie i popularne danie. Zapiekanka z makaronu, cebuli, mięsa mielonego. |
Kasza jęczmienna, jedzona od poniedziałku do piątku przez chłopaków na śniadanie. Czasem również przeze mnie. Sama w sobie nie ma żadnego smaku, więc najczęściej w towarzystwie jogurtu lub owoców. |
Riisipiirakka. Pieróg żytni nadziany kleikiem ryżowym. Najczęściej jedzony na ciepło, posmarowany pastą jajeczną. |
Salmiakki. Najpopularniejsze słodycze. Specyficzny smak, którego nie cierpię. Tutaj wszystko jest o smaku salmiakki- żelki, czekolada, lody, wódka... |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz